Črno jezero in Osankarica

Pohorje sem prvič obiskal poleti ‘92 kot enajstletni fantič s planinskim krožkom naše osnovne šole in že takrat so se mi prostrani gozdovi zdeli tako imenitni, da sem o Pohorju vedno razmišljal z nekakšnim strahospoštovanjem. Z leti, ko sem odraščal in si širil obzorja, je to strahospoštovanje izginilo; ostalo je le še spoštovanje. Tega pa ni omajal niti moj naslednji obisk, ko sem se devet let kasneje udeležil teka iz Slovenj Gradca v Maribor, pa tudi vsi kasnejši ne. Pohorski vrhovi ne dosegajo višin najvišjih slovenskih gora, poti niso najzahtevnejše, ostaja pa lepota gozdov, travnikov in jezer, ki se ob vsakem obisku pokažejo v drugačni luči.

Nova izkušnja zame je bila tudi tura pretekli petek, ko sem Pohorje prvič obiskal v snegu.1 Z Metko sva namreč zjutraj imela zobozdravnika in da bi združila prijetno s koristnim – pa tudi koristno s koristnim – sva se njeno mamo in stricem dogovorila za krajšo turo od Treh Kraljev do Črnega jezera in Osankarice. Tura je bila prijetna. Večji del je potekala po zasneženih poteh, občasno se je komu tudi vdrlo do kolen, večino časa pa je skorja le zdržala.

Črno jezero  in Osankarico sem videl prvič – ob prejšnjih obiskih Pohorja sta se mi izmuznila – in predvsem nad jezerom sem bil navdušen. Sploh ko sem ugotovil, da iz njega ne teče voda, ampak viski. Še pridem!2

Ta tura je bila odlična vzpodbuda za spomladansko dvodnevno turo, ki jo načrtujeva že nekaj časa – dvodnevno prečenje Pohorja. Po tem, kar sva doživela v petek, morava čim prej na pot.

P. S. Slik tokrat ni, saj je fotoaparat ostal pozabljen doma. Naslednjič pa bo!


---------------------
  1. Prvič kot pohodnik. Pred kakšnima dvema letoma sem na Arehu tekel na smučeh, a to ni isto. []
  2. Zaradi zemlje je voda malo rdečkasta in res je videti kot viski. []
  • Share/Bookmark

1 komentar "Črno jezero in Osankarica"

  1. SAŠO, dne 30.03.2010

    Lepo :-) Sem ravno mislil vprašati kje so slike, pa sem se le potrudil prebrati do konca tvoj zapis. Drugače Pohorje prehodil 3x od MB do SG, v zadnjih letih pa sem opravil več enodnevnih tur na Pohorje, predlani oktobra tudi krog na Črno Jezero, Osankarico, Klopni vrh, Šumik, Tri kralje, pa nazaj do avtomobila v Nadgradu (zadnji zaselek pod Tremi kralji in Črnim jezerom). Drugače je hoje čez celo Pohorje za cca 18 ur, tako da če bosta imela 3 dni časa vama priporočam da turo raztegneta na 3 dni.

    Planinski pozdrav, Sašo

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !