Vrtaško Sleme

Tokrat ideja za turo ni zrasla na mojem zelniku – izjemoma! Bilo je naporno, strmo, ne predolgo, vendar lepo in predvsem zelo razgledno in poučno.

Na Vrtaško Sleme sem se odpravil s še dvema logaškima planincema in planinko, pobuda pa je bila prav njena. Ker smo se opravili sredi tedna tudi ni bilo nobene gneče, saj smo srečali samo par planincev.

Pot smo začeli v Mojstrani, od koder na Sleme pelje edina označena pot.1 Sprva smo se strmo vzpeli skozi gozd, kasneje pa nič manj strmo nadaljevali tudi po bolj odprtih in razglednih robovih. Strmina je res velika in večino časa gre pot preprosto naravnost navzgor, zato je sploh prvi del, ki poteka po gozdu in zato ne ponuja posebnih razgledov, precej naporen. Po dobri uri hoje pa se pot vseeno malo izravna in kmalu smo prišli do koče na Vrtaški planini, kjer smo sedli h krajšemu počitku.

Koča na Vrtaški planini.

Koča na Vrtaški planini.

Golica in Stol, spredaj Jerebikovec.

Golica in Stol, spredaj Jerebikovec.

Razgled ob poti: Rjavina, Vrbanove špice, Cmir, Triglav.

Razgled ob poti: Rjavina, Vrbanove špice, Cmir, Triglav.

Clusijev svišč.

Clusijev svišč.

Pot smo nato nadaljevali pod Vrtaškim vrhom in preko Njivic na greben, nato pa na vrh. vsega skupaj smo hodili dobre tri ure. Tudi tu je bil lep del poti precej strm.

Vrtaško Sleme in Kukova Špica.

Vrtaško Sleme in Kukova špica.

Del poti poteka po legendarni PP. V čast mi je ...

Del poti poteka po legendarni PP. V čast mi je ...

Razgled z vrha: Kepa.

Razgled z vrha: Kepa.

Razgled z vrha: Kukova špica, Špik, Frdamane police.

Razgled z vrha: Kukova špica, Špik, Frdamane police.

Po počitku in malici na vrhu, ter obveznem fotografiranju vsega živega in neživega smo sestopili po isti poti. Strmina poti se je navzdol nemara še bolj poznala, saj so me kljub palicam precej bolela kolena. S krajšimi postanki pa sem jo vseeno zmogel v dveh urah.

Pot je zaradi svoje strmine precej naporna tako navzgor, kot navzdol. Če bi vedel, kako bo, bi najbrž bolj vztrajal pri tem, da vsaj za sestop izberemo pot mimo Peričnika. Vseeno pa smo v lepem dnevu z le rahlim vetrom lahko uživali v imenitnih razgledih na Julijske alpe in Karavanke. Gore nad Vrati, Kotom in Krmo, martuljške gore, pa Karavanke vse od svojega začetka v Italiji pa tja do Stola in Begunjščice so vsekakor privlačni za oko, bližnja Kukova špica pa je bila nedvomno zvezda tokratne ture. Lep dan v lepih koncih z lepimi razgledi in dobro družbo. Prvič sem bil na Vrtaškem slemenu pred kakšnimi petnajstimi leti. Vsekakor ne bo trajalo tako dolgo, da se spet vrnem!


---------------------
  1. Nanj pripelje kar nekaj neoznačenih, vsaj teoretično so mi poznane še štiri. []
  • Share/Bookmark

1 komentar "Vrtaško Sleme"

  1. SAŠO, dne 30.06.2010

    Superca, na Vrtaškem Slemenu in Vrtaškem vrhu bil lani v začetku oktobra. Bil je prekrasen sončen dan, razgledi od tu so res fantastični :-)

Komentiraj

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !